Solé: “La sentència del Tribunal d’Estrasburg pel cas Demirtas estableix un precedent pels estats que abusen de la presó preventiva i vulneren drets polítics”

L’eurodiputat per Esquerra Republicana de Catalunya Jordi Solé ha celebrat aquest dimarts la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha demanat l’alliberament immediat del diputat i líder del partit kurd HDP Selahattin Demirtas, en presó preventiva. “La sentència del Tribunal d’Estrasburg pel cas Demirtas estableix un precedent pels estats que abusen de la presó preventiva i vulneren drets polítics, que caldrà tenir en compte pel cas dels líders independentistes catalans”, ha declarat Solé.

A la sentència, el Tribunal d’Estrasburg estableix que la detenció de Demirtas viola el Conveni Europeu de Drets Humans i que el fet que estigués en presó preventiva durant dues campanyes electorals –la del referèndum constitucional i l’elecció presidencial- tenia com a objectiu limitar el pluralisme i la llibertat del debat polític, nucli essencial de la societat democràtica. “La justícia europea no permet que s’abusi la presó com a instrument per coartar la llibertat i el pluralisme polític ni que es vulnerin els drets processals, civils i polítics dels ciutadans, i l’estat espanyol n’hauria de prendre nota. El fet que el tribunal europeu confirmi que es tracta d’una detenció amb motivacions polítiques, que s’ha utilitzat per debilitar i intimidar l’oposició, dóna esperança als presos polítics a qui s’han vulnerat els drets a Turquia i arreu d’Europa”, ha afegit Solé.

“Espero que el govern turc –i tota la resta de països amb presos polítics- prenguin nota d’aquesta sentència i duguin a terme les mesures necessàries para respectar totes les garanties democràtiques”, ha sentenciat l’eurodiputat d’Esquerra.

També us pot interessar