Solé: “Continuem pensant que la millor opció per al Regne Unit, i pel conjunt de la UE, és la continuïtat dins l’Europa dels 28”

“Continuem pensant que la millor opció per al Regne Unit, i pel conjunt de la UE, és la continuïtat dins l’Europa dels 28”, ha declarat aquest dimecres l’eurodiputat i secretari de Relacions Internacionals d’Esquerra, Jordi Solé, després que l’acord sobre el Brèxit negociat entre Theresa May i la Unió Europea fos rebutjat ahir a la Cambra dels Comuns.

“El Brèxit és una història de despropòsits. Ha quedat clar que els partidaris de la sortida del Regne Unit no disposaven de cap pla ni probablement eren conscients de totes les conseqüències d’una decisió plantejada massa sovint en termes populistes”, ha afegit Solé recordant que la campanya del Brèxit sovint semblava més per un referèndum sobre immigració que sobre la pertinença a la UE.

Solé considera que el rebuig de Westminster a l’acord de retirada pactat amb la UE és “un autèntic revés per al govern conservador de May, incapaç de construir una majoria al voltant d’un text raonable, que donava pas a una sortida ordenada i que respectava el mandat del poble britànic en el seu conjunt, tot i que no el mandat del poble escocès o el d’Irlanda del Nord”.

Solé defensa que ara la prioritat és evitar que al març el Regne Unit surti de la UE sense acord, per totes les incerteses que això podria comportar, i que cal posar noves opcions sobre la taula: una extensió de l’article 50 -el que estableix el procediment pel qual un Estat membre es pot retirar de la Unió Europea-; treballar una nova majoria a Westminster; o fins i tot, convocar un segon referèndum, on la ciutadania pugui decidir amb major coneixement de causa i després de dos anys d’intensos debats.

En qualsevol cas, “la UE ha de vetllar perquè no es posin en perill els acords de pau d’Irlanda del Nord, els drets de ciutadania europea dels ciutadans britànics, ni els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit”, ha conclòs Solé.

També us pot interessar