Solé al PE: “Reparar i fer justícia a les víctimes del franquisme no és reobrir ferides: és una obligació moral i hauria de ser una obligació democràtica”

Dimecres, 26 d’abril de 2017

En commemoració del 80 aniversari del bombardeig de Gernika per part de l’aviació nazi al servei de l’aixecament feixista a l’estat espanyol, els eurodiputats d’Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé -juntament amb els eurodiputats Clara Aguilera, Marina Albiol, Izaskun Bilbao, Josu Juaristi, Ramon Tremosa, Miguel Urban i Ernest Urtasun- han organitzat aquest dimecres al Parlament Europeu la conferència sobre memòria històrica “Veritat, Justícia i Reparació: Ciutats i nacions per a la memòria”.

“Reparar i fer justícia a les víctimes del franquisme no és reobrir ferides: és una obligació moral i hauria de ser una obligació democràtica”, ha dit l’eurodiputat Solé durant l’acte.

“Les víctimes del feixisime no han de recuperar la dignitat, perquè mai l’han perduda. La van perdre els que les van assassinar”, ha reclamat per part seva Terricabras.

Els participants han abordat el que va succeir en diferents règims totalitaris europeus i han reclamat Veritat, Justícia, Reparació i Garantia de No-repetició a l’Estat espanyol. A més, han aprofitat l’ocasió per denunciar la impunitat dels crims del règim franquista, i recordar i honorar les víctimes.

“A l’estat espanyol predomina un discurs que tracta igual totes les violacions produïdes durant la guerra i els 40 anys de dictadura, una posició que deliberadament va imposar el franquisme, un intent d’assumir simetries en el comportament dels dos bàndols”, ha denunciat el relator especial de Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i la no repetició, Pablo de Greiff, a través d’un vídeo realitzat per a l’ocasió, que també ha avisat que la Llei espanyola d’Amnistia de 1977“impedeix el dret a la veritat”. 

La conferència ha comptat amb tres panells: en el primer, experts legals han tractat la recuperació de la memòria històrica des d’un punt de vista jurídic; en el segon, s’han comparat les polítiques de veritat, justícia i reparació a Portugal, Alemanya i l’Estat espanyol; i en el tercer s’ha donat veu a les víctimes del franquisme. En el segon panell hi ha intervingut l’impulsor del banc d’ADN i els desapareguts a la Guerra Civil a Catalunya, i vicepresident de la sectorial de Memòria Històrica d’Esquerra Republicana, Roger Heredia: “L’estat espanyol no el canviarem: incompleix el seu deure amb la memòria històrica però no se sent culpable; mai han demanat perdó, hem de confiar en el Parlament Europeu”, ha dit.

Els eurodiputats han signat un manifest que denuncia “la singular situació que viuen avui a l’Estat espanyol les víctimes del franquisme” i reclama que l’estat espanyol, igual que han fet altres estats europeus, “ajusti les seves polítiques de memòria a les exigències de veritat, justícia i reparació a què l’obliguen els estàndards internacionals“. També han recordat els continguts de l’acord adoptat el passat mes de desembre pel Parlament Europeu en què se sol·licita que s’investiguin els crims franquistes i s’insta a la Comissió Europea a efectuar una avaluació objectiva de la situació que viuen a l’estat espanyol les víctimes del franquisme.

A més, els eurodiputats han enviat una carta al vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, demanant a l’executiu comunitari un canvi en les polítiques de memòria històrica a l’estat espanyol i reconeixement a les víctimes del règim franquista.

També us pot interessar