Jordi Solé: “La proposta de la Comissió va en la bona direcció, però calen mesures clares i vinculants per protegir les llars més vulnerables”

L’eurodiputat d’Esquerra al Parlament Europeu, Jordi Solé, valora positivament les mesures d’urgència avançades ahir per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. per frenar l’escalada del preu de l’energia. Tot i així, Solé considera que “ la proposta de la Comissió té mancances encara, com una visió més detallada de les mesures que els Estats hauran d’adoptar per protegir les llars, especialment les que tenen ingressos més baixos o es troben en risc de pobresa energètica”.

Sobre la proposta d’introduir un objectiu vinculant de reducció de l’electricitat, Solé considera que “és una mesura molt rellevant, ja que l’energia més barata és la que no consumim”.

“La contribució solidària que hauran de pagar les empreses de combustibles fòssils és necessària, donat l’excés de beneficis caiguts del cel arrel de la crisi. Des de l’inici de la crisi el grup Verd/ALE hem reivindicat gravar-ne els beneficis, i aquests canalitzar-los a través d’un mecanisme o fons a escala de la UE per a ajudar a les llars i a les empreses que pateixen l’explosió dels costos energètics”.

De cara a la reunió extraordinària que els ministres d’energia de la UE celebraran demà per avaluar les propostes de la Comissió, Solé demana als governs que “adoptin les propostes de la Comissió en conjunt, de manera que això ens permeti enviar un clar senyar a Putin, de que la seva estratègia d’utilitzar l’energia coma arma per dividir i afeblir Europa, no funciona”.

Accelerar la transició europea cap a les energies renovables

Dit això, la millora manera per allunyar-nos de la dependència dels combustibles fòssils i ser més sobirans energèticament, tant a Catalunya com a Europa, és fer una transició accelerada del sistema energètic cap a un 100% d’energies renovables.

En l’estudi publicat ahir “Accelerar la transició europea cap a les energies renovables” i comissionat per varis eurodiputats del grup Verd/ALE del Parlament Europeu, entre ells Jordi Solé, s’exposa que és possible aconseguir una Europa 100% renovables al 2040.  Tal com es menciona a l’estudi, el ritme de la transició energètica a la UE depèn directament del volum d’inversions en les energies renovables i les tecnologies sostenibles en els propers anys. Això, sens dubte, serveix per demanar als responsables polítics i autoritats decisòries que donin prioritat a l’assignació de capital.

També us pot interessar