Esquerra respecta el resultat del referèndum turc però lamenta que el vot no s’hagi produït en condicions ‘lliures i justes’

Diumenge, 16 d’abril de 2017

El poble turc ha donat suport per molt poca diferència al paquet de reforma constitucional que converteix l’actual forma de govern parlamentària en una de presidencialista, a la vegada que reforça al poder president turc, Recep Tayyip Erdogan. ‘Mentre que, com a demòcrates, defensem que la voluntat del poble expressada a les urnes sempre sigui respectada, denunciem que a Tuquia no hagin existit les condicions per a un referèndum lliure i just, donat l’estat permanent d’emergència i l’absència d’un debat obert i plural sobre els canvis constitucionals’, ha lamentat l’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé i Secretari de Relacions Internacionals del partit.

‘En aquest sentit, exigim que s’investiguin les acusacions de frau que ha denunciat l’oposició, alertant d’irregularitats en alguns col·legis electorals’, ha afegit Solé.

‘Quan s’implementin els resultats del referèndum, els canvis adoptats comportaran una revisió de l’ordre constitucional a Turquia. En aquest sentit, i tal com alertava la Comissió de Venècia, ens preocupa la manca dels pesos i contrapesos necessaris per a garantir la separació de poders’, ha afegit per part seva l’eurodiputat Josep-Maria Terricabras.

L’aplicació pràctica de les reformes aprovades pel referèndum d’aquest diumenge pot donar lloc a un incompliment dels criteris de Copenhaguen que, en conseqüència, allunyaran Turquia del seu camí d’integració a la Unió Europea. Per això, ‘recomanem a Turquia aprofundir el diàleg amb les institucions de la UE amb l’objectiu d’abordar les preocupacions i recomanacions sorgides com a conseqüència del retrocés democràtic del país’, ha conclòs Terricabras.

També us pot interessar