Esquerra Republicana demana que la UE acordi una resposta comuna sobre la gestió de peticions d’extradició fetes per tercers països, com la dels dos periodistes turcs detinguts a l’Estat

Dimecres, 30 d’agost de 2017

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé han enviat aquest dijous una pregunta parlamentària a la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, demanant-li que la Unió Europea “acordi una resposta comuna sobre la gestió de les peticions d’extradició fetes per tercers països”, després que l’Estat espanyol hagi detingut aquest estiu dos periodistes turcs.

Concretament, la pregunta arriba després que, el 3 d’agost, dos ciutadans europeus d’origen turc -el periodista suec Hamza Yalçin i l’escriptor alemany Doğan Akhanlı- fossin detinguts a l’Estat amb càrrecs de terrorisme seguint les ordres d’arrest emeses per Turquia a través d’Interpol. Yalçin continua empresonat mentre que Akhanlı va ser alliberat però se li ha prohibit abandonar el país. Tots dos estan esperant audiències d’extradició.

A la pregunta, -que ha estat liderada per Solé i cosignada pels eurodiputats Josep-Maria Terricabras, Francesc Gambús, Rebecca Harms, Javi López, Kati Piri i Marietje Schaake-, els parlamentaris recorden que “a principis d’aquest any, el Consell d’Europa va advertir que alguns estats membre havien abusat del sistema de notificació vermella d’Interpol -una petició de localització a les autoritats de tots els estats que en formen part- per perseguir als opositors polítics més enllà de les seves fronteres, causant “greus violacions dels drets humans”. Així mateix, mencionen la petició de l’OSCE a l’Interpol perquè “consideri acuradament les sol·licituds d’ordre de detenció de Turquia ,en particular a periodistes, ja que podrien ser mal usades per frenar la llibertat d’expressió”.

Els eurodiputats, a més, alerten que “l’intent d’extradició a Turquia per part de la policia espanyola del Sr. Yalçin i el Sr. Akhanli establiria un precedent molt perillós”. Per això, i tenint en compte l’estat d’emergència que hi ha a Turquia i la seva derogació a la Convenció Europea de Drets Humans, li demanen a Mogherini si pensa que es pot garantir la integritat física i moral dels dos dissidents.

“Com és que l’Estat espanyol és còmplice d’un govern, el turc, que fa mesos que silencia els mitjans de comunicació crítics amb el govern i empresona els periodistes dissidents? L’Estat s’hauria de demanar si vol estar al costat de qui tendeix a vulnerar els Drets Humans o de qui respecta la llibertat d’expressió”, s’ha demanat l’eurodiputat Jordi Solé.

També us pot interessar