Esquerra pregunta a la Comissió per la venda d’armes d’Espanya a Aràbia Saudita

Els eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han presentat una pregunta escrita a l’Alt Representant de la UE per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat i vicepresidenta de la Comissió, Federica Mogherini, en referència a la venda per part d’Espanya de 400 bombes de precisió làser a l’Aràbia Saudita. La ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha anunciat aquesta setmana que Espanya continuarà amb la venda tot i que la setmana passada el govern espanyol va anunciar que la paralitzava per evitar que les bombes s’utilitzessin al Iemen.

La denúncia de diversos grups de defensors dels drets humans que s’estan utilitzant bombes occidentals a la guerra del Iemen, que ha costat la vida a més de 10.000 persones i han deixat en una situació de misèria a 8,5 milions, va motivar el replantejament del govern espanyol. Finalment però, la venda tirarà endavant. Segons el ministre d’Assumptes Exteriors espanyol, Josep Borrell, “les armes de precisió no creen efectes colaterals” i per això no veu cap raó per impedir que la venda es dugui a terme.

Per això, els eurodiputats republicans pregunten a Mogherini:

– Si prendrà alguna mesura per garantir que Espanya no exporti armes a Aràbia Saudita que puguin ser utilitzades per cometre violacions dels drets humans.

– Si obrirà alguna investigació per aclarir si Espanya ha exportat armes a Aràbia Saudita que s’hagin utilitzat al Iemen i, en cas afirmatiu, si obligarà Espanya a assumir la seva responsabilitat.

També us pot interessar