Esquerra porta el “No” a la MAT Begues a Europa

L’eurodiputat d’Esquerra Republicana Jordi Solé ha liderat una pregunta escrita a la Comissió Europea que qüestiona la necessitat de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) prevista per cobrir el trajecte Valmuel- Begues.

La MAT Valmuel-Begues, de 400 kV, és un projecte de propietat de l’empresa Forestalia, que està previst que tingui 180 quilòmetres de llarg, amb 500 torres d’entre 50m i 70m d’alçada, al llarg de Terol, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, Baix Camp, Conca de Barberà, Penedès i Baix Llobregat. L’afectació és tan gran, que ha provocat una àmplia reacció de rebuig al territori, en forma d’al·legacions i de mocions als plens municipals.

Si tira endavant, la línia elèctrica travessaria llacunes d’especial interès biològic i zones d’alt valor natural, integrades a la xarxa Natura 2000. Els efectes negatius sobre els hàbitats protegits serien inevitables. A més, també quedarien afectades terres de conreu d’alt valor agroecològic i les infraestructures agrícoles.

Per això, Solé ha demanat a l’executiu comunitari com protegirà els espais naturals afectats, concretament, el text demana a Brussel·les com respondrà “als impactes negatius que tindria la MAT a les zones incloses a Natura 2000 i sobre les espècies de vegetació i fauna classificades com a vulnerables”.

Al text, Solé també s’interessa per si la Comissió considera que el transport d’electricitat a tan llarga distància és adequat, i compatible amb un model energètic distribuït i descentralitzat.

I finalment, demana a la CE si creu que és coherent que, encara que molts municipis dissenyen i implementen estratègies de desenvolupament -finançades sovint per la UE- basades en la millora i promoció del territori i el paisatge, aquests municipis, al seu torn, hagin d’afrontar-se a infraestructures com aquesta línia de Molt Alta Tensió, que soscaven directament el desenvolupament d’aquestes estratègies.

Cada vegada que ens topem amb un nou projecte de MAT ho diem i ho repetim: des d’Esquerra Republicana defensem produir l’energia el més a prop possible del lloc on es consumeix, i no que hagi de recórrer una llarga distància travessant, com en aquest cas, espais naturals protegits. Però és que a més, el projecte de MAT Begues, no només ataca els esforços dels municipis i comarques pel que fa a la protecció del paisatge i a les estratègies de desenvolupament local, sinó que ja hi ha projectes locals raonables, i n’hi haurà més gràcies al nou decret de la Generalitat, que contribuiran a cobrir les necessitats energètiques de la zona”, ha declarat l’eurodiputat Solé.

La pregunta ha estat co-signada pels eurodiputats Diana Riba (ERC), Ernest Urtasun (En Comú Podem), Javi López (PSC), Carles Puigdemont (JxCat), Antoni Comín (JxCat), i Clara Ponsatí (JxCat).

També us pot interessar