Esquerra demana a la Comissió que actuï per garantir que els encausats per l’1-O tindran un judici just, després dels missatges de Cosidó

Els eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han impulsat aquest dilluns una pregunta escrita a la Comissió Europea, en què li demanen que prengui accions “per garantir que els encausats per l’1-O tindran un judici just”, després que el diari El Español hagi revelat que el portaveu del Partit Popular al Senat, Ignacio Cosidó, va assegurar en un missatge de WhatsApp als seus companys de cambra que controlarien el tribunal que ha de jutjar els líders catalans per haver organitzat el referèndum de l’1 d’octubre (1-O) “des del darrere”. Unes afirmacions que l’Associació Jutges i Jutgesses per a la Democràcia considera que són “demolidores per a la necessària aparença d’imparcialitat que ha de tenir el Suprem per afrontar el judici” de l’1-O.
Segons publica el diari, Cosidó explica al xat un pacte entre PP i PSOE per configurar el Consell General del Poder Judicial per “controlar la sala segona des del darrere i presidir la sala 61”, sent la sala segona l’única competent per jutjar diputats, senadors i membres del govern, i la 61 la que té entre les seves atribucions il·legalitzar partits.
Segons els eurodiputats, “aquestes afirmacions revelen la manca de divisió de poders a Espanya, que el CGPJ respon a interessos polítics i que, en definitiva, l’estat de dret no funciona amb plenes garanties a Espanya”. Per això, li demanen a la Comissió si creu que a l’estat espanyol “es respecta la independència del poder judicial”.
La pregunta parlamentària també ha estat co-signada pels eurodiputats Izaskun Bilbao (PNB), Tania González (Podemos), Ana Miranda (BNG), Estefanía Torres (Podemos), Ramon Tremosa (CDC) i Miguel Urbán (Podemos).

També us pot interessar