Complicitat europea amb la catàstrofe del Iemen 

La guerra del Iemen ha desembocat en la pitjor catàstrofe humanitària de l’actualitat. Vint-i-quatre milions de persones, el 80% de la població, necessiten algun tipus d’assistència humanitària. Gairebé 250.000 persones han perdut la vida per un la violència d’un conflicte que fa 6 anys que dura i on s’han comès tota mena d’atrocitats i crims de guerra, s’han reclutat nens, s’ha generat un fluxe de 4 milions de desplaçats, s’ha violat la llei internacional humanitària i ha tensionat encara més les rivalitats geoestratègiques de l’Orient Mitjà, particularment entre l’Aràbia Saudita i l’Iran.  

A aquestes alçades del conflicte bèl·lic, amb cap de les faccions capaç d’imposar-se militarment, sembla clar que la pau només arribarà per la via del diàleg polític. Tanmateix, també ajudarà a la pau que els estats membre de la UE deixin d’alimentar el conflicte venent armes a l’Àràbia Saudita, país que ha liderat la coalició internacional que s’ha estat enfrontant als rebels Houtis. Unes armes amb les quals s’han comès atrocitats sobre la població civil (i potser alguns dels actes constitutius de crims de guerra denunciats per un grup d’experts de Nacions Unides). Perquè la realitat és que, malgrat que la posició comuna europea sobre el control d’exportació d’armes -que és legalment vinculant- prohibeix la venda d’armes a països en guerra, diversos estats europeus han estat venent quantitats enormes d’armes i equipament militar a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. D’entre aquests estats destaca l’espanyol, compartint el podi amb França i el Regne Unit. 

Entre 2015 i 2019, Espanya va exportar armes a l’Aràbia Saudita per valor de més de 1.200 milions d’euros i va autoritzar exportacions valorades en prop de 1.700 milions. En aquest mateix període, als Emirats Àrabs Units s’hi van exportar armes per import de prop de 300 milions i es van autoritzar exportacions valorades en una mica més de 400 milions. Segons les últimes dades oficials publicades el desembre passat, durant el primer semestre de 2020 el Govern espanyol va concedir 16 autoritzacions d’exportació de material militar a l’Aràbia Saudita per valor de gairebé 100 milions d’euros, mentre que les exportacions van ascendir a 32 milions. És plausible que una part d’aquestes armes s’hagin fet servir a la guerra del Iemen.

Darrerament, però, alguns països occidentals han començat a moure fitxa. El president nord-americà Biden, en la seva primera decisió rellevant en política exterior, anuncià la suspensió de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita (el 73% de les armes importades per regne saudita) i una ofensiva diplomàtica per aconseguir un alto-el-foc i la  pau. Itàlia ha suspès el negoci de les armes amb el règim saudita i uns cosa semblant ha fet Alemanya. I què fa Espanya? Doncs, lluny de reconsiderar a fons la seva política -el Gobierno assegura que ha registrat la venda d’armes que considera “letals”-, segueix intentant lligar contractes d’armament amb el règim saudita, tal i com informa el diari Público. Un país que com sabem presenta un bagatge deplorable pel que fa a drets humans. Sembla ser que el “gobierno más progresista de la historia” no té miraments alhora de garantir el futur d’una puixant indústria militar, encara que sigui amb contractes amb països que estan en guerra, que cometen atrocitats contra població civil, i que internament discriminen dones i minories, persegueixen la dissidència i reprimeixen drets i llibertats.   

També us pot interessar