Com regular la intel·ligència artificial? Una visió europea

El passat dia 29 de setembre l’eurodiputat Jordi Solé va organitzar a la seu del Parlament Europeu a Barcelona una jornada sobre Intel·ligència Artificial, sota el títol: “Com regular la intel·ligència artificial? Una visió europea”, que te com a eix principal el nou reglament europeu d’IA, del qual l’eurodiputat és ponent a l’ombra del grup Verds/ALE per l’opinió de la comissió d’Industria, Recerca i Energia.

La jornada es va dividir en dos panells, el primer dels qual té el títol de “Institucions Europees, perquè i com regular la IA?”. Iniciem amb la intervenció del cap de la unitat de “Desenvolupament i coordinació de la política d’intel·ligència artificial” de la Comissió Europea Kilian Gross, que ens va explicar la perspectiva internacional del reglament: “És important que la IA tingui una part d’innovació i una altra de regulació. Per a regular, és molt rellevant tenir uns estàndard alts, cooperació entre els estats membres i institucions que assegurin que no hi ha discriminació”, afegeix.

També intervenen els eurodiputats Jordi Solé i Marcel Kolaja, del grup Verds/ALE, que destaquen la importància de regular la IA des d’una perspectiva humana, atenent sempre els drets fonamentals i sense oblidar els riscos que l’aplicació de la IA pot comportar per a les minories i el medi ambient. “Veiem moltes aplicacions i impactes positius de la IA, però hi ha riscos per exemple en termes de seguretat, medi ambient o drets fonamentals. El reglament hauria d’establir criteris estrictes per la IA de risc elevat, així com mesures per la transparència en la cadena de responsabilitats.” , afegeix Solé.

Pel segon panell titulat “Ciutadans i Empreses: beneficis i riscos de la IA” vam comptar amb la intervenció de Caterina Rodelli de la ONG Access Now, que destaca la importància de la transparència en la regulació de la IA, donant prioritat als individus i consumidors perquè puguin presentar queixes davant les autoritats nacionals.

Segueix David González de Vodafone: “El big data està millorant la connectivitat i l’experiència personal, fem servir el big data i la IA per col·laborar a tot Europa i amb els seus governs, i millorar el contacte social i la mobilitat.

Després va intervenir Jennifer Woodard, CEO d’Insikt Intelligence, per parlar-nos de com podem utilitzar la IA per combatre la desinformació, el frau, el discurs d’odi, i fins i tot el terrorisme. Tot això s’amplifica al metavers, nous escenaris amb noves amenaces, per tant també són nous reptes per la IA.

La CEO de Big Onion, Montserrat Guàrdia Güell, ens explica: “Parlem de la IA com un aspecte ordinari de les nostres vides. Però ara tenim una nova IA,  amb l’evolució deep learning. Ara cal alinear-nos i saber que hem de treballar amb perfils diferents: el dret, l’etica i la sociologia.”

Finalment, comptem amb la presència d’Artur Serra de l’i2CAT i de Josep Lluis Martí de la Universitat Pompeu Fabra. L’Artur ens planteja com el dret i la responsabilitat d’accedir al coneixement tecnològic, lliure i obert, ha de ser la base de la societat digital i la base de la sobirania de la ciutadania en aquesta era. “No hi ha cap regió que es prengui tan seriosament la regulació de la IA com la UE🇪🇺. També és veritat que encara es pot fer més: hauria de tenir un enfocament més ampli i tenir en compte els reptes que presenta la IA a la democràcia.” acaba dient en Josep Lluís.

Si us la vau perdre, podeu veure aquí la retransmissió de la conferència.

 

També us pot interessar