Adéu al plàstic d’un sol ús, hola a l’economia circular

Plats, coberts, bastonets per a les orelles i canyes per a les begudes són alguns dels productes de plàstic d’un sol ús que més sovint es troben a les platges. I són justament aquests els productes que, a partir del 2021, estaran prohibits a la Unió Europea. A més, caldrà reduir un 25% els recipients d’aliments d’un sol ús –com les safates de fruites i verdures que venen els supermercats-, proposar sistemes de recollida separada per les ampolles de beguda, i responsabilitzar les companyies de tabac dels costos de la recollida i la gestió dels filtres de les cigarretes.

Així ho determina la directiva dels plàstics que vam aprovar la setmana passada al Parlament Europeu i que ara caldrà acabar de negociar amb els estats membre. Amb aquest text, la Unió Europea obre la porta a un nou model que, amb el temps, pugui canviar el paisatge de moltes platges i mars, assetjats de residus: segons els càlculs de la Comissió Europea, més del 80% de les deixalles marines a tot el món provenen de residus plàstics. Unes deixalles que sovint s’acaben menjant animals marins com ara tortugues i balenes i, fins i tot, peixos que després són de consum humà.

Més enllà de la importància d’aquestes mesures concretes, el text suposa un pas decisiu en el camí per acabar amb l’economia de l’usar i llançar. Un concepte que cal substituir pel de l’economia circular, que permeti que tot residu pugui ser transformat en matèria primera, i es redueixin els productes que ni es poden integrar novament al medi ambient ni poden ser transformats en un nou producte.

També us pot interessar