Solé visita el Pallars Jussà per conèixer el malestar de la comarca contra el projecte de la MAT

L’eurodiputat per Esquerra Republicana Jordi Solé ha visitat aquest dimecres Tremp per conèixer de primera mà la preocupació i el malestar que es viu a la comarca, tant a nivell de societat civil com institucional, pel projecte d’instal·lació d’una línia de Molta Alta Tensió (MAT) des de Laluenga fins a Isona. Una línia de propietat privada, de l’empresa Forestalia, que està implantant a l’Aragó diversos macro-camps d’energies renovables fotovoltaiques i eòliques.

Per portar aquesta electricitat a l’àrea metropolitana, Forestalia té al cap el pla Sputnik, que es composaria de tres línies MAT, de 400 kV, amb torres de 80-90m d’alçada cada 500m.

Solé es manifesta en contra de traslladar l’energia a molts kilòmetres de distància de l’indret de producció i considera que és millor produir les energies a nivell local: “Defensem un sistema descentralitzat i distribuït, on la producció d’energia estigui més a prop del lloc de consum. Aquesta és una línia que travessarà el nostre país per diferents indrets i que, a banda dels dubtes que en planteja la tramitació, també planteja dubtes amb el model de transició energètica renovable que s’ha de desenvolupar des de la Unió Europea els propers anys”.

Durant la seva visita, Solé ha aprofitat per visitar la Central hidroelèctrica de Talarn i conèixer aquesta central centenària i l’aportació històrica que ha fet el Pallars Jussà en energies renovables. També s’ha reunit amb regidors i càrrecs electes dels Ajuntaments afectats per la MAT (Tremp, Castell de Mur, Gavet i Isona i Conca Dellà), que han expressat la seva preocupació per aquesta instal·lació.

Finalment, l’eurodiputat Jordi Solé també ha pogut parlar amb membres de la Plataforma NO a la MAT (tant de Catalunya com de l’Aragó) i de Salvem lo Pallars, que han traslladat totes les afectacions a nivell paisatgístic, ambiental i de Geoparc que aquesta línia generarà al territori. Solé afirma que la MAT, “no és compatible amb les activitats econòmiques tradicionals del Pallars i per tant, traslladarem la nostra preocupació a la Comissió Europea”

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!