Esquerra porta el cíber-espionatge a líders independentistes catalans davant la Comissió Europea

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana, Diana Riba i Jordi Solé, han presentat aquest dilluns una pregunta parlamentària a la Comissió Europea arran del nou cas d’espionatge a líders independentistes catalans.

El passat 15 de juliol, Microsoft va descobrir que Candiru, una empresa privada israeliana, venia un programari maliciós a agències governamentals de tot el món que servien per piratejar ordinadors i telèfons. Segons ha confirmat l’empresa, les úniques víctimes identificades a la Unió Europea són de Catalunya, i totes estan vinculades al moviment independentista.

Aquest és el segon cas de vigilància amb motius polítics que afecta independentistes catalans, després que, al juliol de l’any passat, alts càrrecs com l’aleshores president del Parlament català Roger Torrent, van ser víctimes d’un altre programari espia, Pegasus. Una filtració recent suggereix que molts advocats i activistes de tot el món també havien estat objectiu d’aquest programari espia.

Donada la continuïtat i la gravetat d’aquests casos de vigilància motivats políticament a la UE, Solé i Riba pregunten ara a la Comissió si durà a terme alguna acció per garantir que els Estats membre asseguren la confidencialitat de les comunicacions tal com està recollida a la Directiva sobre privadesa electrònica; i com l’executiu comunitari garantirà que cap estat membre no fa servir tecnologies que atempten contra la privacitat per controlar polítics, partits polítics o representants governamentals elegits democràticament.

“Brussel·les no es pot quedar de braços creuats quan polítics, acadèmics i periodistes són espiats per governs europeus. Cal protegir la privacitat”, ha reclamat Solé.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!