Solé demana des del Coll de Banyuls que es reobrin els passos fronterers del Pirineu català que França ha tancat

L’eurodiputat Jordi Solé ha demanat aquest divendres des del Coll de Banyuls que es reobrin els passos fronterers del Pirineu català que França ha tancat des del gener. En total es tracta de cinc dels vuits passos fronterers que França té amb Catalunya al Pirineu -dos a l’Alt Empordà, dos a la Cerdanya, i un a la Vall d’Aran-, que l’executiu d’Emmanuel Macron ha tancat amb l’argument de prevenir l’amenaça terrorista i lluitar contra la immigració il·legal.

“Volem garanties que aquest tancament dels passos fronterers realment són fets en conformitat amb el codi de fronteres de la Unió Europea i de l’espai Schengen, perquè s’està limitant la lliure circulació, que és una llibertat essencial de la UE”, ha declarat Solé des del Coll de Banyuls.

Més de vint alcaldes d’ambdós costats de la frontera han denunciat el tancament, que té un impacte negatiu en les activitats econòmiques i essencials entre pobles veïns. L’aïllament afecta especialment els treballadors transfronterers, perjudica seriosament el turisme i impossibilita el pas dels serveis d’emergència.

“Hem volgut veure sobre el terreny i a partir de l’experiència dels alcaldes afectats, com el tancament d’aquests passos fronterers en carreteres secundàries està afectant el dia a dia de les relacions transfrontereres. Lamentem que les autoritats locals no hagin rebut més informació sobre els motius del tancament i sobre quan s’hi pensa posar fi. Entenem que certes situacions excepcionals, com va ser la pandèmia, puguin justificar el restabliment de controls a les fronteres; però, en cap cas, una mesura tan dràstica com un tall de fronteres”, ha afegit l’eurodiputat.

Al mes d’abril, l’eurodiputat d’Esquerra va presentar una pregunta escrita a la Comissió Europea en relació al tancament d’aquests passos, però l’executiu comunitari encara no hi ha respost, tot i el compromís de fer-ho en menys de sis setmanes: “Lamentem també que, en 11 setmanes, la Comissió no hagi respost la nostra pregunta sobre la compatibilitat d’aquests talls tan prolongats amb els acords de Schengen, i exigim que ens respongui amb celeritat”.

Solé ha fet aquestes declaracions des del Coll de Banyuls, un dels passos afectats que ha visitat amb el senador d’Esquerra per Girona Jordi Martí, i ha aprofitat la visita per reunir-se amb alguns dels alcaldes de la zona que estan afectats per aquests talls: Carles Lagresa (Espolla), Joaquim Morillo (La Vajol), Mercè Bosch (Maçanet de Cabrenys) i el Director Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert Punset.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!