Esquerra Republicana porta els nomenaments del CGPJ davant la Comissió Europea

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Jordi Solé i Diana Riba, han presentat aquest dimecres una pregunta escrita a la Comissió Europea sobre els nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Des del 1985, els 20 membres del CGPJ han estat nomenats pel Congrés i el Senat espanyols per majoria de 3/5, cosa que requereix l’acord entre els dos grans partits polítics de l‘Estat, PP i PSOE. El novembre del 2018, els dos partits van acordar renovar el CGPJ. Va ser el moment de l’escàndol dels missatges de whatsapp del senadors populars: el portaveu del Partit Popular al Senat va reconèixer a la resta de senadors que amb aquest acord ·controlarien per darrere” la Sala Penal i la Sala 61 del Tribunal Suprem, jutjant els casos contra polítics. Des de llavors, els dos partit no han arribat a un nou acord, de manera que el CGPJ ha actuat durant més de 3 anys amb un mandat caducat. Una mostra clara de l’extrema dependència política del CGPJ.

Des del 2013, l’òrgan del Consell d’Europa dedicat a millorar la capacitat dels estats a lluitar contra la corrupció, el Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO), exigeix en el seu informe anual que Espanya corregeixi aquesta anomalia. I l’informe de la Comissió Europea sobre l’estat de dret 2020 també expressa la seva preocupació per aquest tema.

És en aquest context, que els eurodiputats d’Esquerra han demanat a l’executiu comunitari quines accions durà a terme per garantir que l’estat espanyol compleixi les normes de l’estat de dret per garantir la independència del CGPJ dels partits polítics.

“El CGPJ fa més de dos anys que actua amb el mandat caducat, i malgrat això continua fent nomenaments i funcionant com si res. Això, en bona part, és degut a un sistema de nomenament partidista que no quadra amb els estàndards europeus de l’estat de dret”, ha declarat l’eurodiputat Jordi Solé. “La descarada politització en el nomenament dels membres del CGPJ és una anomalia europea. La Comissió Europea ha de ser més exigent a l’hora de defensar l’estat de dret al regne d’Espanya. Els problemes no només estan a Polònia o Hongria”, ha afegit.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!