Esquerra impulsa una carta per demanar a Europa aturar la MAT de La Selva

Esquerra Republicana ha impulsat una carta a la Comissària d’Energia de la Unió Europea, Kadri Simson, demanant que s’aturi el projecte del ramal de la MAT a la comarca de La Selva, una derivació de 17 kms que travessaria territoris d’interès paisatgístic amb grans torres de fins a 70 metres d’alçada, a Santa Coloma de Farners. L’escrit ha estat treballat per la Plataforma No a la MAT La Selva i cosignat per set eurodiputats d’ERC, Comuns, Junts per Catalunya i PSC.

Tots els ajuntaments afectats, el Consell Comarcal de La Selva i la Diputació de Girona s’oposen al projecte i han demanat que s’aturi tant el Parlament de Catalunya com el Congrés de Diputats. Però Red Eléctrica de España s’entesta a mantenir-lo per portar electricitat des de França, amb l’excusa de donar servei a les comarques del sud de Girona i alimentar el TGV, basant-se en dades que avui són del tot obsoletes. El TGV ja funciona, i les necessitats de previsió de creixement que hi havia fa vint anys han quedat desfasades. A més, s’han anat fent millores de servei en el subministrament elèctric.

En un context en què la Unió Europea aposta per la transició energètica cap a les renovables com un dels seus objectius fonamentals, ha perdut tot el sentit una línia elèctrica que transportaria energia de les centrals nuclears de França. Unes centrals que caldrà tancar en els propers anys. De fet, existeixen fins a sis alternatives possibles i amb menys impacte ambiental que farien innecessària la MAT, segons un estudi que la Generalitat va encarregar al Col·legi d’Enginyers.

El projecte, a més, està envoltat d’una total manca de transparència: tot i haver-la sol·licitat, els ajuntaments i la Diputació no han rebut ni la informació tècnica per part de Red Eléctrica i el govern espanyol, ni una avaluació suficient i actualitzada de l’impacte ambiental.

La carta, signada per Jordi Solé i Diana Riba (ERC – Els Vers/ALE), Ernest Urtasun (Catalunya en Comú – Els Verds/ALE), Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Antoni Comín (JxCat – Lliures per Europa), i Javi López (PSC – Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates), demana a l’executiu comunitari una justificació tècnica del ramal de la MAT, que Red Eléctrica estudiï les alternatives presentades per la Generalitat, i que el govern espanyol consideri la derogació definitiva del projecte o, en qualsevol cas, alguna opció menys perjudicial per al medi ambient i el territori.

Des d’Esquerra donem suport total a la carta, en coherència amb el treball d’oposició a la MAT que defensen des de fa temps els nostres alcaldes i regidors de les comarques gironines, així com els diputats i senadors republicans.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!