ERC demana a la Comissió Europea que actui per frenar la contaminació de pèl·lets de plàstic que omplen la platja de La Pineda, a Tarragona

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana, Jordi Solé i Diana Riba, han presentat aquest dijous una pregunta escrita a la Comissió Europea sobre la contaminació dels pèl·lets de plàstic, que afecta especialment la platja de La Pineda al Camp de Tarragona.

Els pèl·lets de plàstic són la matèria primera que s’utilitza en la fabricació de productes de plàstic,  i són també la segona font de contaminació de microplàstics més important als mars i oceans -cosa que s’afegeix als 12 milions de tones estimades de plàstics que acaben cada any als oceans. Això és tant més alarmant, ja que es preveu que la producció de plàstic es duplicarà el 2035.

Les ONG Surfrider Foundation Europe i Rethink Plastic han publicat un informe sobre aquesta problemàtica, que il·lustra cinc exemples recents (a Bèlgica, Dinamarca, França, els Països Baixos, Noruega, Espanya i Suècia) on la indústria i la seva iniciativa voluntària Operation Clean Sweep no han aconseguit aturar aquesta contaminació.

Tot i això, es coneixen solucions per evitar aquesta contaminació: una acreditació obligatòria de la cadena de subministrament que incorpora un sistema de certificació.
El Parlament Europeu, al febrer de 2021, va adoptar la resolució 2020/2077 (INI) en què es demanava a la Comissió “que abordi els plàstics, inclosos els microplàstics, d’una manera integral; insta la Comissió a reduir, mitjançant noves mesures reglamentàries obligatòries, l’alliberament involuntari de tots els microplàstics en origen, inclosa, per exemple, la producció de pèl·lets de plàstic”.

Per tot això, els eurodiputats republicans han demanat a la Comissió si presentarà de manera urgent mesures legislatives per regular tota la cadena de subministrament de pèl·lets de plàstic.

 

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!