Esquerra Republicana reflexiona sobre què ha de fer la UE per a la seva ciutadania però encara no fa

Sota el títol “Què ha de fer la UE per a la seva ciutadania però encara no fa”, Esquerra Republicana ha fet aquest dissabte la seva contribució pràctica a la Conferència sobre el Futur d’Europa, amb l’objectiu de “no deixar la UE en mans de qui la vol afeblir”, tal com ha explicat la vicesecretària general d’Acció Política, Sara Bailac.

Esquerra Republicana aposta per una Europa més unida, més democràtica, més verda, defensora dels drets humans, i amb millors lideratges. Dins d’aquest marc, la jornada ha posat sobre la taula propostes pràctiques per reforçar l’estat del benestar, fer possible la transició ecològica i avançar cap una fiscalitat més justa.

“A la UE encara existeixen diferències sobre com s’aborden els drets i llibertats segons de quin estat membre es tracti. Si bé es denuncia, amb raó, l’autoritarisme dels governs de Polònia i Hongria, i es sanciona estats tercers on hi ha violacions de drets humans, brilla per la seva absència la crítica a l’Estat espanyol. No pot ser que la UE pretengui posicionar-se com un actor global garant dels drets humans fora de les seves fronteres, quan a nivell intern no només és incapaç de posar fi a les vulneracions de drets fonamentals, sinó que mira cap a un altre costat”, ha explicat la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret, en l’apartat dedicat a drets i fonamentals.

En la secció dedicada a la política exterior de la UE, l’eurodiputat i i Secretari de Política Internacional del partit, Jordi Solé, ha assenyalat que “davant de la rivalitat creixent EUA-Xina, de l’emergència de potències regionals, de l’erosió del multilateralisme i de l’existència de múltiples reptes globals, la UE ha de guanyar pes com a actor internacional: cal més voluntat política per actuar de manera coherent, i cal canviar els instruments que avui dificulten aquest paper d’actor geopolític”.

Pel que fa a fiscalitat justa i millor governança econòmica, el secretari general d’Economia i Finances de la Generalitat, Albert Castellanos, ha assegurat que “perquè Europa funcioni cal que guanyi sobirania fiscal, creant nous impostos propis com els impostos ambientals i la taxa a les transaccions financeres. Però davant l’atual sitaució de competència fiscal entre estats, també és imprescindible promoure l’harmonització fiscal -l’exemple més evident és el de l’impost de societats-, i lluitar contra el frau fiscal“.

La conferència també ha fet propostes en matèria de drets socials i polítiques laborals, de la mà del secretari nacional d’UGTC, Camil Ros; sostenibilitat, a càrrec de l’eurodiputada dels Verds/ALE Anna Cavazzini; i governança multinivell i reforma institucional, per part de la presidenta de l’ALE, Lorena López de Lacalle.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!