Esquerra pregunta a la Comissió Europea “si considera que portar elements de color groc pot constituir un delicte”

Els eurodiputats per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han registrat aquesta tarda una pregunta a la Comissió Europea en la qual es denuncia la confiscació de roba de color groc per part de la Policia Nacional i la seguretat privada del Estadi Wanda Metropolitano a seguidors del Barça. Fonts policials han justificat aquesta acció dient que aquest color “podia alterar l’ordre públic i augmentava el risc de violència a l’estadi”.

Per Solé, “perseguir el groc i creure que la roba i els símbols d’aquest color poden ser una amenaça a l’ordre públic és una actitud paranoica més pròpia de règims autoritaris que d’una democràcia europea”. En aquest sentit, els dos eurodiputats republicans han afirmat que “l’ús d’un determinat color o fins i tot xiular l’himne espanyol és una manera pacífica, democràtica i legítima de mostrar rebuig vers l’actitud repressiva i antidemocràtica de l’Estat espanyol”. Terricabras i Solé han recordat que “aquestes accions s’emparen en el dret a la llibertat d’expressió consagrat, per exemple, en l’article 11 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea i 6 del Tractat de Lisboa”.

Concretament, els dos eurodiputats pregunten a la Comissió si aquesta “considera que la confiscació d’aquests elements de color groc suposa una violació dels drets fonamentals dels ciutadans per part de l’Estat espanyol” i “si el fet de vestir d’un determinar color pot constituir un delicte o s’emmarca dins del dret a la llibertat d’expressió”.

En la pregunta registrada, els republicans també es fan ressò de l’amenaça del ministre Zoido en la qual afirmava que s’aplicaria la legislació d’Antiviolència si es xiulava l’himne o el monarca espanyol durant la final de la Copa. En aquest sentit, Solé i Terricabras pregunten a la Comissió “si considera oportú utilitzar aquest tipus de legislació tan contundent i restrictiva contra una manifestació pacífica i democràtica com la que van dur a terme els seguidors del Barça al Wanda Metropolitano”.

La iniciativa dels republicans ha rebut el suport de l’eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, i del d’Iniciativa, Ernest Urtasun.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!