Quatre mesos després de l’1-O, Terricabras i Solé recorden al Parlament Europeu “un dia que durarà anys”

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han organitzat aquest dijous una jornada en la qual han recordat i alhora reivindicat el referèndum de l’1 d’Octubre. L’acte ha comptat amb les intervencions dels eurodiputats republicans; l’expert independent de l’ONU, Alfred-Maurice de Zayas; diverses víctimes de la violència policial de l’1-O, entre elles, Roger Español, que va perdre un ull per culpa d’una pilota de goma; i juristes internacionals defensors dels drets humans. També s’ha projectat el documental sobre l’1-O fet per Mediapro, que ha presentat Lluís Arcarazo, el seu director.

El professor i expert independent de les Nacions Unides, Alfred-Maurice de Zayas, ha assenyalat que “és una aberració el fet que un Estat de Dret negui el dret a decidir d’una de les seves parts”. De fet, de Zayas ha assegurat que “l’actuació de l’Estat espanyol viola el mateix dret intern espanyol i, per suposat, el dret internacional”. Ha recordat que “tots els pobles, fins i tot el català, són titulars del dret a la lliure determinació” i ha afegit que “aquest dret no es limita als processos de descolonització ni a cap altre supòsit”. Per de Zayas, “l’Estat hauria de garantir aquest dret i, com a mínim, realitzar un referèndum, no pas frenar-lo”. El professor ha conclòs que “l’argument ‘la llei és la llei’ no convenç a ningú, ja que l’Appartheid’ també era legal, però en cap cas era just”. Per això, de Zayas ha demanat que “l’Estat de dret garanteixi un Estat just, no només un Estat amb normes”.

Per la seva banda, Solé ha explicat que, junt amb Terricabras, faran el possible per què “aquell dia, que durarà anys, esdevingui un dia de referència per a tots aquells pobles que lluiten pels seus drets civils”. L’eurodiputat republicà ha lamentat que “malgrat els 40 anys de democràcia a Espanya, la seva essència no ha canviat” i això “l’allunya dels estàndards democràtics internacionals”. L’eurodiputat republicà ha explicat que l’Estat espanyol “està disposat a tot, fins i tot a passar per sobre de l’Estat de Dret, per tal de defensar la ‘raó d’estat’, que no és més que la seva unitat”. Finalment, Solé ha aprofitat l’acte per recriminar tant a l’esquerra espanyola com a l’actual Unió Europea la seva tebiesa davant dels fets de l’1 d’Octubre. Així i tot, el republicà ha volgut recordar que, en el si del Parlament, encara existeix “l’Europa que manté aquells valors sobre els quals es va fundar fa set dècades i aquesta Europa ens fa costat i denuncia que, a dia d’avui, l’Estat espanyol tingui presos polítics i exiliats”.

Per altra banda, diverses víctimes de la violència policial han intervingut en l’acte per explicar les seves experiències personals viscudes l’1-O. Roger Español, que va perdre un ull per culpa de l’impacte d’una pilota de goma disparada per la Policia Nacional, ha explicat que estava content de ser al Parlament Europeu, ja que “aquí es pot venir a parlar i a debatre de tot, un costum que sembla que a l’Estat espanyol s’està perdent”. Virgínia Martínez, de l’associació Víctimes de l’1-O, ha recordat com va ser agredida físicament i psicològica per la Guàrdia Civil quan va intentar accedir a l’escola on hi havia la seva família. A conseqüència d’aquell dia, Martínez ha estat en tractament psicològic durant més de dos mesos. Martínez ha demanat explicacions i exigeix que se sàpiga “qui va ordenar que s’anés a pegar a gent que volia votar”.

Durant l’acte, s’ha projectat el documental 1-O, dirigit per Lluís Arcarazo. De fet, el mateix Arcarazo ha sigut l’encarregat de presentar la seva obra al públic assistent. “No apareixen polítics perquè el documental és un homenatge a les persones anònimes, al sentit de ciutadania i als valors democràtics”, ha conclòs Arcarazo.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!