Esquerra Republicana demana a Juncker que condemni la violència policial de l’1O i que faci de mediador entre l’Estat i Catalunya

Dimarts, 10 d’octubre de 2017

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé han enviat aquest dimarts una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, demanant-li que condemni la violència policial a Catalunya l’1 d’octubre i que la Comissió Europea faci de mediadora entre l’Estat i Catalunya.

A la carta, els eurodiputats recorden a Juncker que el diumenge 1 d’octubre “tot el món va veure la forta voluntat de centenars de milers de catalans de mantenir la pau i la fermesa del dret a decidir el seu futur votant en un referèndum d’autodeterminació” i, a la vegada, “una brutal repressió policial orquestrada pel govern espanyol i que va causar prop de 900 ferits”.

No obstant això, durant el debat al Parlament Europeu sobre Catalunya, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, no només no va condemnar l’ús desproporcionat de la violència per part de la policia espanyola sobre els votants pacífics, sinó que va afirmar que “de vegades es requereix l’ús proporcional de la força per mantenir l’estat de dret”, justificant, de manera implícita, la repressió policial espanyola.

“En el període previ al referèndum, i al mateix dia del referèndum, les autoritats espanyoles van reduir els drets i llibertats fonamentals” dels ciutadans catalans, recorden els eurodiputats. “Diverses organitzacions internacionals, grups de drets humans i mitjans de comunicació internacionals han denunciat l’ús desproporcionat de la força per part de la policia espanyola. Tots han condemnat la brutal violència contra els ciutadans catalans i han demanat un diàleg polític, que el govern espanyol ha negat fins ara. Les Nacions Unides i el Consell d’Europa han demanat una investigació independent sobre els esdeveniments de l’1 d’octubre”, mentre que la resposta de la Comissió Europea ha estat “decebedora”, lamenten.

“Catalunya sempre ha estat un país proeuropeu. Una gran majoria de nosaltres sempre havia previst la nostra condició d’estat com a part del projecte europeu. Tanmateix, l’actitud demostrada per la Comissió Europea podria convertir aquest sentiment europeu molt estès en l’euroescepticisme o fins i tot en una postura anti-UE”, alerten els eurodiputats.

Per tot això, Terricabras i Solé acaben la carta a Juncker fent una crida “per reconsiderar de manera urgent el rol de la Comissió Europea, no com la institució de la UE que defensa els interessos dels estats membre, sinó com la que protegeix els drets fonamentals dels seus ciutadans i els valors fundacionals de la UE”. “També volem demanar-li que jugui un rol de mediador en aquesta situació que ha esdevingut, com bé sap, una qüestió més europea que un afer intern d’un estat membre”, clouen.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!