47 eurodiputats de 18 estats envien una carta a Rajoy contra la repressió del govern espanyol i a favor del diàleg amb el govern català

Divendres, 22 de setembre de 2017

47 eurodiputats de 18 països i 6 grups parlamentaris diferents han enviat aquest divendres una carta al president de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, contra la repressió del govern espanyol i reclamant diàleg per a resoldre la qüestió catalana.

Als eurodiputats d’Esquerra, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, s’hi han sumat Ramon Tremosa (ALDE), Monika Vana (Greens/ALE), Mark Demesmaeker (ECR), Sander Loones (ECR), Helga Stevens (ECR), Bart Staes (Greens/ALE), Ernest Urtasun (Greens/ALE), Helmut Scholz (GUE/NGL), Barbara Lochbihler (Greens/ALE), Fabio de Masi (GUE/NGL), Maria Heubuch (Greens/ALE), Rina Ronja Kari (GUE/NGL), Margrete Auken (Greens/ALE), Indrek Tarand (Greens/ALE), Izaskun Bilbao (ALDE), Lídia Senra Rodríguez (GUE/NGL), Tania González Peñas (GUE/NGL), Miguel Urban Crespo (GUE/NGL), Estefanía Torres Martínez (GUE/NGL), Xabier Benito Ziluaga (GUE/NGL), María Dolores Sánchez Caldentey (GUE/NGL), Josu Juaristi (GUE/NGL), Merja Kyllönen (GUE/NGL), Jussi Halla-Aho (ECR), José Bové (Greens/ALE), Pascal Durand (Greens/ALE), Hans-Olaf Henkel (ECR), Benedek Jávor (Greens/ALE), Matt Carthy (GUE/NGL), Martina Anderson (GUE/NGL), Liadh Ni Riada (GUE/NGL), Lynn Boylan (GUE/NGL), Barbara Spinelli (GUE/NGL), David Borrelli (EFDD), Petras Austrevicius (ALDE), Tatjana Zdanoka (Greens/ALE), Ana Gomes (S&D), Renate Weber (ALDE), Bodil Valero (Greens/ALE), Ivo Vajgl (ALDE), Igor Soltes (Greens/ALE), Jill Evans (Greens/ALE), Molly Scott (Greens/ALE), Jean Lambert (Greens/ALE), i Ulrike Müller (ALDE).

Al text, els eurodiputats expressen a Rajoy la seva “profunda preocupació” per la situació a Catalunya: “Les accions i amenaces repressives dutes a terme per les autoritats espanyoles, principalment la policia espanyola, contra funcionaris, MPS, alcaldes, mitjans de comunicació, empreses i ciutadans durant aquests últims dies no són només una violació dels drets fonamentals bàsics, sinó un enfocament equivocat de gestionar una qüestió política”.

Després que 14 alts càrrecs del govern català hagin estat arrestats per la Guàrdia Civil i cinc departament de la Generalitat de Catalunya hagin estat registrat, els eurodiputats lamenten que Catalunya visqui “sota un estat de setge encobert que va en contra dels tractats de la UE i la Carta de la UE Drets fonamentals”. Una situació que qualifiquen “d’inacceptable” i per això demanen a Rajoy que no segueixi per aquest camí.

La separació de poders és la pedra angular de qualsevol societat democràtica i l’ús de l’acció judicial i judicial per abordar una qüestió de naturalesa política és un error i un abús i un mal ús del poder. Els polítics, no els jutges o les forces policials, haurien de tractar principalment les desacords polítiques en qualsevol país democràtic europeu”, expliquen.

Els eurodiputats alerten que “les violacions a la llibertat d’expressió i llibertat de reunió no són acceptables en els estàndards democràtics de la Unió Europea” i, en el seu deure com a diputats del Parlament Europeu i representants dels ciutadans europeus, condemnen “les reaccions desproporcionades de les autoritats espanyoles al reclam polític legítim de la societat catalana per a un referèndum d’autodeterminació”.

Els europarlamentaris acaben el text fent “una crida al govern espanyol per aturar immediatament les seves accions repressives, deixar de violar els drets civils, i exercir un paper constructiu i participar immediatament en un diàleg polític amb les autoritats catalanes”.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!