Esquerra Republicana denuncia al Consell de la UE el “veto de l’Estat” per incloure els Mossos a l’Europol

Diumenge, 18 de juny de 2017

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana, Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras, han demanat al Consell de la Unió Europea si considera un “greuge comparatiu” que l’Estat hagi decidit aquest dimecres incloure l’Ertzaintza a la base de dades de l’Europol i al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), mentre que fa temps que els Mossos ho reclamen sense cap èxit a causa del “veto del govern espanyol”.

De fet, el Reglament d’Europol, que va entrar en vigor el mes de maig, deixa en mans dels estats la decisió sobre quins cossos policials nacionals poden accedir a la informació. És per això que els eurodiputats consideren que es tracta d’una qüestió d’arbitrarietat manifesta per part de l’Estat espanyol.

“El Govern i el Parlament de Catalunya han reclamat en diverses ocasions al govern espanyol la consideració dels Mossos com a policia integral” per tal de donar compliment efectiu de l’article 164.4 de l’Estatut d’autonomia, recorden els eurodiputats a la pregunta parlamentària registrada aquesta setmana.

“En els últims anys, amenaces com el terrorisme, la delinqüència organitzada i la ciberdelinqüència han trobat noves vies per operar. Els costos humans, socials i econòmics derivats d’aquestes amenaces posen de manifest la necessitat d’una resposta conjunta a nivell de la UE”, alerten, tenint en compte que el cos de Mossos d’Esquadra és estratègic en la lluita contra els delictes transnacionals.

Per tot això, els eurodiputats republicans demanen al Consell de la UE si considera que impedir l’accés dels Mossos a la informació oficial europea pot ser un “greuge per aconseguir una coordinació comunitària eficaç en matèria antiterrorista” i si creu que integrar els Mossos als fòrums policials i bases de dades de l’Europol podria “contribuir a reforçar la seguretat a nivell europeu”.

“És irresponsable que, amb un nivell 4 d’alerta antiterrorista, l’Estat doni accés a una policia per afinitat política i no per criteris de seguretat. La situació actual obliga a la màxima coordinació entre cossos”, ha conclòs Solé.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!