Esquerra Republicana defensa al Parlament Europeu el ‘compromís del Govern català amb la democràcia’, després de la sentència del 9N

Dimarts, 14 de març de 2017

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han defensat aquest dilluns davant del ple del Parlament Europeu ‘el compromís del Govern català amb la democràcia’, després d’haver-se conegut la sentència del 9N, que imposa dos anys d’inhabilitació per exercir càrrecs públics i 36.500 euros de multa a l’expresident Artur Mas, i sancions similars a l’exvicepresidenta Joana Ortega i a l’exconsellera Irene Rigau per haver mantingut la consulta del 9N tot i la suspensió del Tribunal Constitucional.

‘Aquest és el preu que a l’estat espanyol es paga per posar les urnes i permetre que els catalans decidim el nostre futur polític’, ha declarat l’eurodiputat Solé davant del ple d’Estrasburg, on ha lamentat ‘una sentència antidemocràtica després d’un judici polític’.  

‘El preu el pagaran el nostre expresident i dues exconselleres. Tot i que qui el pagarà, finalment, serà la democràcia, que es debilita davant d’aquest tipus d’atacs’, ha afegit.

Davant d’aquest embat, Solé ha refermat el compromís amb la democràcia del Govern català: ‘Si és un avís a navegants, aquí en tenen un altre: No ens aturaran ni amb sentències ni amb multes ni amb cap altre tipus d’amenaça. Perquè a Catalunya som milers els càrrecs públics -a Ajuntaments, Parlaments i Govern- els que no ens oblidarem del nostre compromís amb la democràcia. I perquè al nostre costat hi ha centenars de milers de catalans que també defensaran fins al final els seus drets democràtics’.

‘Vostès posen preu a la democràcia però nosaltres sabem que la llibertat no té preu’, ha conclòs.

Per la seva part, Terricabras, ha fet referència al dictamen de la Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d’Europa, que avui s’ha conegut íntegrament, i en què adverteix l’Estat espanyol que no pot utilitzar el TC per posar multes coercitives i per suspendre càrrecs públics, perquè el que està fent és deslegitimar el Tribunal.

‘El dictamen és molt crític i adverteix que la independència d el TC  queda tocada si a més de dictar sentència ha d’encarregar-se de fer-la complir’, ha dit l’eurodiputat republicà.

També ha recordat que ‘la Comissió qüestiona seriosament al TC per la pràctica repetitiva d’imposar multes coercitives i inhabilitar càrrecs públics democràticament escollits’, i ha esmentat la condemna d’avui a Mas, Ortega i Rigau.

Terricabras també ha dit que de l’informe es desprèn que la reforma del TC es va fer ad casum per oposar-se als legítims intents independentistes’. ‘Si en aquesta casa critiquem el poc rigor i la politització de la justícia en certs països, també ho hem de fer -i jo ho faig severament- quan es tracta d’Espanya’, ha conclòs Terricabras.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!