Esquerra Republicana insta la Comissió Europea a vetllar perquè l’Estat utilitzi els fons pels refugiats a una ‘política d’asil de qualitat’ i no a CIEs ‘on no es respecta la dignitat humana’

Divendres, 17 de febrer de 2017

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé han enviat aquest divendres una pregunta parlamentària a la Comissió Europea demanant-li que vetlli perquè l’Estat espanyol utilitzi els fons destinats als refugiats a una ‘política d’asil d’alta qualitat’ i no a Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) ‘on no es respecta la dignitat humana’.

El govern espanyol disposa d’una partida per a acollir refugiats en el marc del Fons d’Asil, Migració i Integració (FAMI). Es tracta d’un fons que té com a objectiu finançar el pla d’acolliment a refugiats, tot i que també preveu que un dels àmbits d’actuació sigui el retorn dels refugiats al seu país d’origen, ja sigui pagant vols de retorn forçós com invertint en infraestructures com els CIE.

Al text, els eurodiputats republicans recorden que el FAMI estableix que ‘els estats membre han de garantir que totes les accions amb suport d’aquest fons es duguin a terme en ple compliment dels drets fonamentals i el respecte de la dignitat humana’, i assenyala ‘la necessitat de garantir una política d’asil d’alta qualitat amb els estàndards més alts de protecció internacional’.

En canvi, l’Estat espanyol ha gastat més de 4,5 milions d’euros del FAMI a CIEs ‘on no es respecta la dignitat humana’. ‘Amnistia Internacional, SOS Racisme, i altres organitzacions han demostrat que el tractament de les persones recloses en aquests centres va directament en contra dels objectius de la regulació. Això inclou: el tractament degradant i agressions físiques per part d’agents de policia en els centres, la discriminació per raons de nacionalitat, la manca d’atenció als grups vulnerables, i la desconsideració per la salut dels interns’, lamenten els eurodiputats a la pregunta a l’executiu comunitari.

L’eurodiputat Terricabras ha assenyalat: ‘El que hauria de fer l’Estat espanyol és ajudar les persones que fugen de casa seva. Aquesta seria la resposta humanitària, i és decebedor que no sigui així’

‘Tot i que no sigui il·legal que l’Estat espanyol inverteixi fons europeus destinats a l’acollida en centres d’internaments, sí que és moralment qüestionable: a Catalunya volem formar part de l’Europa solidària i volem acollir els refugiats i no retornar-los a països d’on van fugir’, ha explicat l’eurodiputat Jordi Solé.

En aquest sentit, una àmplia representació d’Esquerra Republicana participarà aquest dissabte a la manifestació ‘Volem Acollir’ en el marc de la campanya ‘Casa nostra, casa vostra’.

També us pot interessar

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!